Relatiile de prietenie si impactul lor asupra noastra (I)

Bogdan Chirea
1
Trebuie sa recunosc ca este un subiect sensibil, probabil daca ai rasfoit blogul ai si observat lucrul asta, scriu destul de des pe aceasta tema. Cu toate astea, cu siguranta am putea scrie mult si bine despre prieteni si influentele lor negative sau pozitive asupra noastra.

Ce-i drept, un prieten este de fel, acea persoana care ar trebui sa aiba un efect pozitiv asupra ta, pentru ca dupa parinti si familie, prietenii reprezinta unul din cei mai importanti piloni de sustinere din viata noastra. Desigur uneori gandim lucruri frumoase despre cei care ne sunt alaturi, uneori gandim lucruri urate atunci cand ne enerveaza sau ne dezamagesc.

Cea mai sensibila si dificila perioada pentru orice persoana este cu siguranta atunci cand suntem tineri, insa nici cand suntem mai in varsta nu vom reusi sa intelegem cateodata caracterul altor persoane, in special al celor pe care ii consideram prieteni, lucru care va declansa un adevarat razboi in interiorul nostru.

In relatiile de prietenie nu conteaza numai cum se comporta prietenii cu noi dar si cum ne comportam noi cu ei. Psihologii spun ca uneori oamenii tind sa acorde foarte mare importanta prietenilor din viata lor. Desi multi neaga acest lucru, sentimentele fata de prieteni sunt puternice, bineinteles daca intelegem ca ne referim la prietenii adevarati, adica acele persoane care ne sunt mereu alaturi, la bine si la greu. Totodata atunci cand suntem tineri incercam sa ne cream propria identitate, incercam sa ne detasam de parinti si de familie, si facen asta cu ajutorul prietenilor.

Tocmai din aceasta cauza, multi dintre noi ajungem sa acordam o foarte mare importanta prietenilor, sa ii urcam chiar si pe prima treapta a ierarhiei prioritatilor noastre, uitand sa ne bucuram si de hobby-uri, activitati placute care ne fac sa ne simtim bine(ascultand muzica, iesind la plimbare, scriind, facand sport etc). Tocmai de aceea sfatul psihologilor si consilierilor este acela de a nu ne baza toata viata noastra  pe prieteni. Asta nu inseamna ca vom desconsidera relatiile de prietenie, ci doar vom incerca sa combinam activitatile astfel incat totul sa ne iasa ok. Mai mult decat atat, se spune ca o persoana care are prieteni va fi mai fericita si se va descurca mai bine decat o persoana care prefera sa fie singura.

Citind multe carti pe aceasta tema am dat peste fel si fel de povesti care ne dau lectii in ceea ce priveste relatiile de prietenie.

De fapt cine ne sunt adevaratii prieteni ?
Urmatoarea poveste ii apartine autorului american Sean Covey care isi aduce aminte de prima sa cearta cu cel mai bun prieten al lui din copilarie. Jucandu-se cei doi au ajuns sa certe, iar de aici pana la o imbranceala si pana la invinetirea din greseala a unui ochi nu a fost mult. Cu toate astea imediat dupa, pe Sean l-au cuprins stari de remuscare, teama ca isi va pierde cel mai bun prieten... si bineinteles frica de reactia prietenului sau. Asa ca primul impuls a fost sa fuga. Zile in sir, lui Sean i-a fost rusine sa vorbeasca sau se uite la cel mai bun prieten al sau. Cu toate astea dupa ceva timp, Sean si-a facut curaj si a vorbit din nou cu prietenul sau care l-a iertat si care acum, dupa zeci de ani, este cel mai bun prieten al sau.



Ideea de baza este ca daca vrei sa fi un bun prieten trebuie sa stii ce inseamna cuvantul iertare, rabdare si mai ales sa nu vezi numai calitatile negative ci si lucrurile pozitive.Cred ca m-as exprima mai bine daca as spune ca ne trebuie o memorie buna pentru ca atunci cand ne certam cu un prieten tindem sa ii reprosam si sa ii scoatem la iveala toate defectele si uitam sa i le spunem si pe cele pozitive. Uitam cateodata sa ne cerem iertare, poate din orogliu de multe ori, adesea uitam sa le spunem cat de importanti sunt pentru noi.


Dupa cum observi autorul vorbeste despre prieten adevarat ca fiind o persoana din copilarie. In principiu, se spune ca prietenii adevarati sunt cei din copilarie.Cei pe care-i cunoastem de o viata, cei in care putem avea incredere cu orice. Avem o incredere deosebita in ei, de neegalat… Incredere pe care uneori nici in noi nu o regasim. Stim ca la nevoie putem apela la ei si ca ne vor ajuta cat de mult vor putea sa trecem de greu. Desigur asta nu e o regula, daca stii cu adevarat sa apreciezi o persoana, vei vedea calitatile ei de a fi un prieten adevarat, mult mai devreme de cativa ani.

Daca vrem sa fim persoane mai bune, sa invatam sa numai criticam dupa aparente. Un studiu facut pe foarte multi tineri arata ca in principiu oamenii se grabesc sa judece si sa eticheteze o persoana dupa felul cum arata, uneori ajugandu-se chiar la discriminari. Revenind la  povesti, imi aduc aminte de cateva randuri scrise de o profesoara care la ora de dirigentie i-a rugat pe elevii unui liceu sa spuna ce anume ii deranjeaza cel mai tare la unii colegi. Unul din elevi a spus ca il deranjeaza foarte tare prezenta unei colege noi care era venita din alta tara, era imigranta din Africa. Cu un limbaj dur acesta a spus ca nu intelege de ce a trebuit ca aceasta fata sa vina la el in tara si de ce nu a ramas acasa, ca nu o suporta si ca sa se intoarca in tara ei nenorocita. Profesoara i-a dat apoi posibilitatea fetei sa vorbeasca. Raspunsul a venit imediat, in tara ei se petrec foarte multe nedreptati; multi oameni sunt omorati nevinovati iar ea si familia ei au fost nevoiti sa se mute in alta tara, unde exista democratie, unde oamenii sunt liberi. In loc sa acuze la randul ei, fata a stiut sa isi manifeste recunostiinta ca a ajuns sa traiasca intr-o tara in care nu ii este frica ca familia ei ar putea fi omorata fara nici un motiv. Raspunsul l-a impresionat atat de tare pe acel elev incat dupa aceea cei doi au devenit prieteni.

Popularitatea ne aduce mai multi prieteni ? Cu siguranta ca da, dar asta nu inseamna ca atunci cand esti popular toate lucrurile sunt bune. De fapt prietenii din jurul unei persoane populare, care de obicei sunt multi, sunt mai degraba amici de ocazie, sau de interes, care stau pe langa ea tocmai pentru a se bucura de statutul de popular. Atunci cand esti in liceu de exemplu, iti doresti foarte mult sa fi si tu popular sau in centrul atentiei si se intampla ca uneori sa iti iasa. Insa uneori dupa ce devi popular (intri in echipa de fotbal, baschet etc...), exista riscul de a uita de prietenii care ti-au fost alaturi in tot acest timp, care daca alegi sa ii dai la o parte s-ar putea sa regreti mai tarziu pentru ca popularitatea este de multe ori trecatoare.
Conceptul de a fi popular nu se rezuma insa la acele persoane care arata bine, se imbraca bine, au tupeu si se descurca. Acest lucru o demonstreaza elevii de la un liceu american, care la acel celebru bal de absolvire, au ales ca fiind cel mai popular baiat din liceu, culmea, nu pe capitanul echipei de fotbal ci o persoana care s-a facut remarcata si prin calitatile sale de persoana vesela, mereu amabila, ajutatoare etc.

Prietenii ne influenteaza viata. De multe ori, mai ales in adolescenta, oamenii tind sa faca unele lucruri pentru a se integra unui anumit grup. Trebuie sa recunoastem ca pe foarte multi ii atrag aceste gasti, din care fac parte baiatasii smecheri care sunt cei mai tare din parcare. Uneori prietenii care ne sunt aproape o perioda de timp aleg sa isi indrepte atentia catre astfel de gasti. Pentru a se integra in acele gasti ei aleg sa opereze o serie de modificari in comportament, in felul de a vorbi, de a se imbraca. Lucrurile ajung si mai departe, pana la a pune viata in pericol,  cand de multe ori se ia o lectie de viata. Povesti sunt multe, de la un tanar care s-a aruncat de pe un pod la insistentele "prietenilor", ajungand din greseala sub rotile unui tren care l-a decapitat la povestea unui tanar adolescent care a ales sa isi paraseasca vechii prieteni pentru o gasca de cartier. Dupa o perioada de timp acesta s-a schimbat radical, a inceput sa se bata, sa injure sa vanda droguri. Totul pana cand din cauza acestor droguri a fost la un pas de moarte. Dupa ce a iesit din spital, parintii lui i-au rugat oe vechii prieteni sa il accepte din nou in grupul lor. Dupa un an de zile, influenta pozitiva a vechilor prieteni a inceput sa isi arate roadele. Personajul nostru a inceput sa isi schimbe in bine limbajul, comportamentul si felul de a se imbraca, nu pentru ca prietenii i-au cerut-o ci pentru ca asa a simtit. Am mai putea continua cu un tanar de culoare din SUA care pana nu si-a vazut prietenul cu care vindea droguri, impuscat de niste clienti nemultumiti, nu vroia sa renunte la statutul de baiat dur care i-l dadea apartanenta la o astfel de gasca.
Categorii

Trimiteți un comentariu

1Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!