Sateliţii NASA au descoperit mecanismul formării unui fenomen misterios şi spectaculos: aurora boreală. Aceasta aprinde cerul polar în urma unor explozii gigantice, care zguduie câmpul magnetic al Pământului şi pornesc un lanţ întreg de efecte. Cum se produc, însă, aceste explozii, a rămas mult timp un mister, scrie New Scientist.
Aurora boreală a fascinat omenirea dintotdeauna, iar cercetătorii s-au întrecut în explicaţii privind formarea ei. Galileo Galilei credea că fenomenul se datorează reflecţiei rezelor solare în vaporii care se ridicau din pământ, iar Rene Descartes a înaintat ipoteza că ar fi vorba de reflecţii în cristalele de gheaţă.
Primul care s-a apropiat de adevăr a fost Edmond Halley, la sfârşitul anilor 1600, notează New Scientist. Acesta a făcut pentru prima dată legătura între aurora boreală şi câmpul magnetic al Pământului. Totuşi, abia în anii 1950 oamenii de ştiinţă au arătat că fenomenul este creat atunci când electronii sunt împinşi în sus de acest câmp magnetic.
Cercetătorii ştiau în mare parte cum se formează aurorele boreale, însă nu ştiau exact cum apar acele „subfurtuni”, iscate de vântul solar, care „pompează” energie în câmpul magnetic al Pământului, precizează New Scientist.
Astfel, NASA a trimis un grup de sateliţi, având misiunea specială de a observa îndeaproape fenomenul, din mai multe unghiuri, pentru a surprinde întreaga imagine, în ansamblu.
Comentariul va fi postat dupa aprobare