In urma cu ceva ani, Consiliul Judetean Constanta, finanta un program de infiintare a zece oboare. Daca esti tanar si nu ai vazut altceva in viata ta decat mall-ul si foudcourt-ul, sa explic mai pe indelete.
Oborul este acel loc in care mai multi comercianti ambulanti se strang pentru a vinde fel si fel de produse. In loc de magazine si raioane, marfa e intinsa pe tarabe sau direct pe jos iar in loc de KFC si McDonald's avem gratare cu mici si fripturi.
Oborul se organizeaza saptamanal, fie sambata, fie duminica si daca vi s-a intamplat vreodata sa treceti pe langa un astfel de loc, constatati ca e un adevarat furnicar. Si da, avem obor cu chilipiruri si la oras, chiar langa centrul comercial Maritimo (mai nou Vivo).
Pe la oborul din Constanta am ajuns de deseori in fiecare duminica, dar nu am ajuns niciodata intr-unul din satele din judet, unde a fost infiintat un astfel de obor.
La General Scarisoreanu nu am ajuns niciodata si nici prin zona, asa ca dupa ce am fost convins sa merg am zis ca merita incercat.
Povestea despre cum am ajuns la General Scarisoreanu e putin amuzanta... Am intrat pe A4 unde am constatat amuzat ca dupa doi ani de zile, se lucreaza din nou la finalizarea acestei autostrazi. Am ajuns pe noul pod de la Agigea, pentru ca cel vechi este inchis si intr-un final am ajuns sa ne pierdem in Eforie, un lucru nou pentru mine.
Drumul la Scarisoreanu este cat de cat bun, pana faci dreapta de la Amzacea pentru a ajunge efectiv in satul General Scarisoreanu. Ei bine, drumul asta e un dezastru, asa ca e indicat sa lasi viteza mai incet, nu cumva sa nu te trezesti cu masina dezemembrata.
Oborul de la General Scarisoreanu e un adevarat furnicar iar prima impresie lasata a fost ca e mai mare ca cel din oras. Comercianti erau din plin iar marfa variata: de la carne proaspata de porc sau alte animale, la legume, fructe, muraturi, cereale, blugi, canapele, imbracaminte, la vechituri adunate de prin case, vandute pentru piese evident. Separat de terenul rezervat oborului, avem si un teren unde se aduna vanzatorii de animale de unde va puteti cumpara porci vii, oi, vaci, gaini, rate.
Din toata aceasta atmosfera nu aveau cum sa nu lipseasca si gratarele cu mici si fripturi, in stilul traditional romanesc.
Intreaga zona era plina atat de comercianti cat si de oameni veniti de la oras in cautare de preturi reduse si marfa direct de la producatori. Desigur numarul lor era net inferior vanzatorilor ambulanti care aveau treninguri, adidasi si blugi, intinse fie pe jos, fie pe tarabe, fie agatate pe sarma.
Avand in vedere numarul de oameni care vin in fiecare saptamana aici, pot sa spun totusi ca initiativa asta de a creea un obor intr-un sat unde in mod normal e cam pustiu in timpul saptamanii, e o idee buna. La datorie erau si polistisii dar si angajati ai primariei care colectau taxe de la comercianti, care ajung la bugetul local.
Recunosc ca nu sunt amator de oboare, dar un astfel de eveniment ramane totusi unul care reuseste sa faca fata cu brio invaziei de centre comerciale si malluri.
Recunosc ca nu sunt amator de oboare, dar un astfel de eveniment ramane totusi unul care reuseste sa faca fata cu brio invaziei de centre comerciale si malluri.
Comentariul va fi postat dupa aprobare