Aceasta reteta, trebuie sa recunosc, am invatat-o de la mama, care a gasit ea o metoda alternativa de a folosi aluatul de foietaj.
Ce pot sa zic, decat ca e delicioasa si ca mai toti prietenii care au luat cate o gustrare de la mine m-a intrebat mereu: "Cand mai face mama ta spic ?".
Probabil va intrebati ce este cu termenul "spic", iar raspunsul vine de la faptul ca aluatul este oarecum impletit, prin taierea in fasii, ca un spic de grau.
Si pentru ca v-am dezvaluit putin din retetam, sa trecem la ingrediente:
Pentru reteta de fata (2 bucati de spic) am avut nevoie de:
- aluat de foietaj (al meu a avut 800 de grame, deci au fost doua bucati)
- 1 bucata piept de pui (al meu a avut cam 1 kilogram)
- 1 ardei rosu;
- 4-5 ciuperci mai mari;
- 250 gr de cascaval;
- 1 ou;
- susan/mac;
- sare, piper dupa gust;
Inainte de toate, secretul unei coaceri ideale a unui aluat de foietaj este sa il lasati la decongelat la temperatura camerei. Cand lucrati cu el, nu trebuie sa fie nici foarte moale, ci rece.
Intindeti o foaie de aluat si cu un cutit, taiati fasii mici, lasand pe mijloc un spatiu unde veti aseza toate ingredientele. Dupa ce ati taiat in fasii mici, sau mari, dupa preferinte, ungeti mai intai aluatul cu ou. Asezati pe centru, pieptul de pui, ciupercile, ardeiul rosu si cascavalul ras.
Luati apoi cate o fasie, din stanga si din dreapta, si incepeti sa impletiti aluatul. Ungeti din nou cu ou pe deasupra si presarati susan sau mac (optional). Ideal ar fi sa impletiti aluatul direct in tava, pe care fie ati pus o foaie de copt, fie ati tapetat-o cu faina sau ulei.
Cele doua bucati de spic, le bagati apoi la cuptorul preincalzit in prealabil la o temperatura de 220 de grade, pentru 20 de minute (durata poate varia in functie de cuptorul pe care il aveti). Eu am oprit cuptorul cand aluatul a crescut suficient si a capatat o culoare aurie.
De preferat, aluatul se serveste dupa ce s-a racit, impreuna cu putina smantana.
Atasat aveti si un clip video:
Comentariul va fi postat dupa aprobare