Catedrala Eroilor „Sfânta Treime” din Constanța: Istorie, litigii și viitor

Bogdan Chirea
0


Proiectul Catedralei Eroilor „Sfânta Treime” din Constanța continuă să fie un subiect de interes public și dezbateri, pe măsură ce lucrările de construcție și autorizare au bătut pe loc și au lăsat drept moștenire o construcție de beton în mijlocul unui parc din oraș. 

La 18 ani distanță de la începerea construcției, Primăria Constanța a emis o nouă autorizație de construire pentru continuarea proiectului, marcând un nou capitol în povestea acestei catedrale ambițioase.


O autorizație importantă pentru continuarea lucrărilor

Pe 22 ianuarie 2025, Primăria Constanța a emis Autorizația de Construire nr. 63, valabilă timp de 24 de luni, pentru lucrările de continuare aprobate inițial printr-o autorizație emisă în februarie 2019. Aceasta include construirea catedralei și amenajarea exterioară a accesului. În noiembrie 2024, fusese emis un certificat de urbanism pentru extinderea rețelei de apă și canalizare necesare.


La începutul anilor 2000 în parcul Tăbăcăriei din Constanța apărea o cruce între copaci, pe partea cu Bd. Alexandru Lăpușneanu. Pe atunci lumea spunea că Arhiepiscopia Tomisului a pus ochii pe acel loc pentru a construi cea mai mare catedrală din județul Constanța. 


Tot în aceiași perioadă, chiar în anul 2000, ca reactie la dorinta administratiei publice locale de a construi un complex comercial de tip mall in parcul Tabacarie aflat in domeniul public, ONG Mare Nostrum, sprijinita de peste 1000 de constanteni, a reusit oprirea construirii in acel an a centrului comercial care, acum, poartă numele City Park Mall Constanța. In 2001, prin Hotararea Consiliului Local Constanta nr. 508/19.12.2001, s-a aprobat executarea unei investitii private in parcul Tabacarie pe o suprafata de 43.350 mp. Primaria Constanta a aprobat mai apoi trecerea suprafetei de spatiu verde, care este situata pe strada Soveja colt cu Alexandru Lapusneanu, din proprietate publica in proprietate privata, prin Hotararea nr. 389 din data de 22 septembrie 2003. Prin dispozitia primarului nr. 2992 din 29 octombrie 2003, terenul a trecut in proprietatea SC "Holland Development Group" SA. Complexul Mall a avut, inițial, două corpuri de tip p+11, va avea, in total, o suprafata construita de 22.000 mp.


Cel mai probabil, din cauza proetestelorr legate de spațiul verde, planurile construcției unei catedrale în mijlocul parcului au fost abandonate. Însă în locul Parcului Tăbăcărie din Constanța a fost ales un alt parc... cel de la Casa de Cultură din Constanța. În Parcul Tăbăcărie se găsesște și acum Crucea repsectivă...

Istoria Parohiei „Sfânta Treime” și a catedralei

Parohia „Sfânta Treime” a fost înființată în 2001, avându-l drept preot paroh pe Constantin Ungureanu. În cadrul parohiei, s-a decis construirea Catedralei Eroilor cu hramul „Înălțarea Domnului”, alături de un paraclis cu hramul „Sfânta Treime”.

  • 1990: Arhiepiscopul Lucian pune piatra de temelie a catedralei, stabilind planurile arhitecturale.
  • 2001: Primăria Constanța transmite 6.000 mp de teren în folosință gratuită către Arhiepiscopia Tomisului, situat în parcul de lângă Casa de Cultură, unde se află și Monumentul Eroilor Neamului.
  • 2007: Încep lucrările la catedrală, cu o formă de cruce grecească și o suprafață la sol de 1.344 mp, având balcoane interioare la diferite niveluri.

Litigii și provocări administrative

Proiectul catedralei a fost marcat de multiple dispute legale și administrative. În 2019, o asociație a obținut suspendarea autorizației de construire, invocând probleme legate de legalitatea documentelor și obligații neîndeplinite de către Arhiepiscopie, precum amenajarea unui parc în altă zonă a orașului.


În 2021, Consiliul Local al Municipiului Constanța a revocat dreptul de administrare a 1.734 mp din terenul acordat Arhiepiscopiei, invocând statutul de spațiu verde al acestei suprafețe. Decizia a fost contestată de Arhiepiscopie, iar în 2022, Tribunalul Constanța a anulat hotărârea Consiliului Local, hotărârea fiind menținută definitiv de Curtea de Apel în 2023.


Un proiect grandios, cu ambiții arhitecturale

Catedrala Eroilor este concepută să fie de patru ori mai mare decât Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Petru și Pavel” și să devină a treia cea mai mare catedrală din România, după cele din Timișoara și Bacău, exceptând Catedrala Mântuirii Neamului din București. Designul este inspirat de Catedrala „Sfânta Sofia” din Constantinopol, iar planurile includ spații verzi, bănci și o fântână arteziană.


Concluzie

Catedrala Eroilor „Sfânta Treime” reprezintă nu doar un proiect arhitectural de amploare, ci și un simbol al memoriei eroilor neamului. Cu toate acestea, drumul către finalizare a fost marcat de obstacole administrative și legale. Odată cu recenta autorizație de construire, proiectul are șansa de a avansa, consolidându-și rolul în peisajul cultural și spiritual al Constanței.


Până să devină a treia cea mai mare catedrală din România, construcția de acum zace în paragină...

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!