CNA sancționează mai multe posturi TV și dispune eliminarea conținutului ilegal de pe platformele online

Bogdan Chirea
0


Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat în ședința publică din 18 martie 2025 rapoartele Direcției Monitorizare și a decis aplicarea mai multor sancțiuni financiare și somații publice pentru încălcarea legislației audiovizuale. Totodată, Consiliul a emis ordine de eliminare a conținutului ilegal de pe platformele TikTok și YouTube.


Sancțiuni aplicate posturilor TV

1. Realitatea Plus – amendă de 10.000 de lei
Postul a fost sancționat pentru emisiunea „Culisele statului paralel” din 5 februarie 2025, în care au fost difuzate afirmații care încălcau prevederile Codului audiovizualului privind dezinformarea. Printre titlurile afișate:

  • „Acuzații: donațiile SUA, folosite pentru spionaj economic”
  • „Dezvăluiri bombă, banii americanilor folosiți în propagandă”


În cadrul emisiunii au fost preluate secvențe dintr-un interviu în care un invitat a acuzat organizația Funky Citizens că ar fi fost finanțată de USAID pentru a influența mass-media din România.


2. România TV – amendă de 10.000 de lei
Postul a primit sancțiunea pentru emisiuni din 18 și 19 februarie 2025, în care s-au promovat mesaje cu tentă de incitare la ură împotriva unor categorii politice, prin titluri precum:

  • „Revoltă în PSD, mai multe filiale cer excluderea soroșiștilor”
  • „PSD a pierdut 20% din cauza soroșiștilor”


3. România TV – amendă de 5.000 de lei
Postul a fost sancționat pentru ediția din 12 ianuarie 2025 a emisiunii „România Te Vede”, în care au fost difuzate informații speculative despre viața privată a unui politician, sub titlul:

  • „Ce făcea Simion cu bărbatul misterios în camera de hotel”


4. Telestar 1 – amendă de 2.500 de lei
Postul a fost sancționat pentru că nu a respectat obligația legală de a informa publicul despre sancțiunile aplicate de CNA, conform monitorizării realizate în perioada 25 februarie – 3 martie 2025.


Somații publice pentru posturile TV

1. Realitatea Plus – somație publică
Pentru ediția din 23 februarie 2025 a emisiunii „Culisele statului paralel”, unde moderatoarea a folosit un limbaj injurios: „această scursură din sufrageria statului paralel”.


2. România TV – somație publică
Pentru titlurile afișate în 26 ianuarie 2025, precum:

  • „Poliția peste George Simion și penalii săltați de DIICOT”
  • „Oamenii speriați de bubuiturile în cinstea nașului Simion”

Acestea au fost considerate tendențioase și menite să creeze o percepție negativă asupra unei persoane publice.


Eliminarea conținutului ilegal de pe platformele online

CNA a emis ordine de eliminare a unor materiale audiovizuale de pe TikTok și YouTube, constatând încălcarea legislației audiovizuale. Printre materialele vizate:


1. TikTok – Conturile „universul.cuvinte” și „kaanfatih1”

Acestea conțineau peste 365 de videoclipuri cu titluri alarmiste și false, precum:

  • „SE VA DA STARE DE URGENȚĂ ÎN ROMÂNIA! NATO A ÎNCEPUT!”
  • „PREGĂTIȚI-VĂ DE ÎNCORPORARE! ROMANIA VA SUSȚINE UCRAINA MILITAR”

CNA a solicitat TikTok analizarea și, dacă este cazul, închiderea acestor conturi.


2. YouTube și TikTok„Puterea alegătorului”

Materialul „Anca Alexandrescu către Ilie Bolojan: Vin cu oamenii și te scot din palat!” a fost eliminat pentru încitarea la violență, conform art. 40 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului.


3. Conturile lui Bogdan Lupea pe YouTube, Instagram, Facebook, X și TikTok

Postarea „De ce se amestecă evreii în alegerile din România!?” a fost considerată antisemită, încălcând art. 47 alin. (2) din Codul audiovizualului, care interzice manifestările rasiste și xenofobe.


4. YouTube – TOMIS TV Constanța

Materialul „Mişcarea legionară – între realitate şi mistificare” a fost eliminat pentru prezentarea apologetică a regimurilor totalitare, încălcând art. 48 din Codul audiovizualului.


Sancțiune pentru SUPER TV Argeș

CNA a aplicat o somație publică societății AVE CONCRETE MEDIA SRL (SUPER TV) pentru nerespectarea legislației audiovizuale, mai exact art. 54 alin. (2) și 58 alin. (1) din Legea audiovizualului.


Concluzii

Deciziile CNA subliniază necesitatea respectării normelor audiovizuale, atât de către televiziuni, cât și de către creatorii de conținut online. Sancțiunile aplicate posturilor TV vizează manipularea informațiilor, limbajul injurios și incitarea la ură, în timp ce măsurile împotriva conținutului de pe TikTok și YouTube reflectă combaterea dezinformării și a discursului extremist.


Aceste hotărâri confirmă angajamentul CNA pentru protejarea informării corecte a publicului și combaterea fenomenului de fake news în spațiul audiovizual și digital.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!