Piese de artă religioasă din epocile Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, în Licitația de Paște organizată de Artmark

Bogdan Chirea
0


Casa de Licitații A10 by Artmark va organiza, pe 16 aprilie, Licitația de Paște dedicată artei religioase, având ca punct central lucrări provenite din „cea mai importantă colecție de artă veche românească”, cuprinsă între epocile Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu. Evenimentul se va desfășura la Palatul Cesianu-Racoviță din București, iar exponatele sunt disponibile pentru vizitare publică până în ziua licitației.


În cadrul licitației vor fi prezentate mai multe icoane și obiecte de cult datând din secolele XVI–XVII, aflate anterior în colecții private. Printre cele mai valoroase loturi se numără două seturi de uși împărătești, lucrate în lemn sculptat și pictură în tempera cu foiță de aur, cu prețuri de pornire de 20.000 de euro fiecare. Unul dintre seturi este atribuit unui atelier moldovenesc de la sfârșitul secolului al XVI-lea, iar celălalt zugravului Kiril, activ în Țara Românească în epoca Brâncoveanu.


Un alt obiect remarcabil este icoana „Maica Domnului cu Pruncul – Doamna Îngerilor”, semnată de Andrei Zugravul din Țara Românească. Considerată o piesă de muzeu, aceasta are un preț de pornire de 20.000 de euro. De același autor provin și alte icoane împărătești prezentate în licitație: „Sfântul Ioan Botezătorul – Îngerul deșertului și Sfântul Arhanghel Mihail – Psihopomp”, „Iisus Pantocrator” și „Sfântul Ierarh Nicolae tronând”, cu prețuri de pornire cuprinse între 17.000 și 20.000 de euro.


„Icoanele au avut un rol esențial în tradiția artistică și spirituală a Țărilor Române, fiind nu doar obiecte de cult, ci și expresii ale unei arte adaptate specificului local. Arta Moldovei din secolul al XVI-lea, spre exemplu, a cunoscut o tranziție de la monumental la pictural”, a explicat Ana Dobjanschi, istoric de artă și expert acreditat al Ministerului Culturii.


Licitația reunește obiecte datate din perioada în care s-a conturat stilul brâncovenesc, influențat de ansamblurile de la Mănăstirea Hurez și alte ctitorii importante ale vremii. Pictura brâncovenească se remarcă prin detalii elaborate, culori intense și accentul pus pe elemente decorative, reflectând gustul pentru fast și rafinament caracteristic epocii.


Expoziția este deschisă publicului zilnic, între orele 10:00–20:00, la Galeriile Artmark din Str. C.A. Rosetti nr. 5, cu acces gratuit. Licitația va avea loc pe 16 aprilie, de la ora 19:00.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!