Spectacolul degradării televiziunii: război total între România TV și Realitatea

Bogdan Chirea
0

Două televiziuni care se prezintă posturi de știri au dus spectacolul degradării jurnalismului, pe care susțin că îl practică, la un nou nivel.  Posturile Realitatea Plus și România TV,  două dintre cele mai sancționate televiziuni de către CNA, sunt într-un război total. Motivul? Campania electorală pentru prezidențiale. 


Cele două televiziuni au pierdut de mult contactul cu profesionalismul și deontologia pe care se presupune că ar trebui să le promoveze. Cu toate astea, cele două sunt unele din cele mai urmărite canale de știri din România. 


Deși, în lumea televiziunilor a păstra echidistanța sunt cerințe normale, Romania TV și Realitatea Plus s-au transformat fățiș în platforme de promovare electorală în campania electorală pentru anumiți candidați. Pentru aceștia cele două au fost dispuse să ducă dezinformarea la noi niveluri. Însă pe lângă aceste metode, cele două televiziuni sunt protagonistele unui scandal de proporții ce se folosește de acuze si jigniri mai rar întâlnite. Este îngrijorător, așadar, nivelul de limbaj la care s-a ajuns între cele două televiziuni.


Conflict mediatic între România TV și Realitatea Plus pe fondul campaniei electorale și manifestației pentru Călin Georgescu

Două dintre cele mai urmărite posturi de televiziune din România, România TV și Realitatea Plus, se află într-o confruntare mediatică deschisă, pe fondul tensiunilor electorale și al manifestației organizate miercuri, 26 martie, în Piața Constituției de susținătorii lui Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale. Disputa, care durează de mai multe zile, s-a intensificat prin atacuri reciproce, burtiere cu mesaje ostile și materiale difuzate sub forma unor presupuse „dezvăluiri” sau „investigații” jurnalistice.


România TV: ținte directe – Realitatea Plus și susținătorii lui George Simion

România TV a vizat-o în mod direct pe realizatoarea Anca Alexandrescu, una dintre susținătoarele lui Călin Georgescu și, ulterior, ale liderului AUR, George Simion. Postul a extins atacurile și asupra familiei lui Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus. 


De asemenea, România TV promovează intens un sondaj realizat de Sociopol, institut condus de Mirel Palada, care îl plasează pe Victor Ponta într-un scenariu favorabil în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în competiție cu George Simion.


Printre mesajele afișate pe burtierele România TV în ziua manifestației se numără:

  • „I-am prins cu minciuna! Imaginile care îi dau de gol”

  • „Instigatorii lui Simion, infiltraţi în manifestaţie”

  • „Falsurile cu care îl batjocoresc pe Călin Georgescu”

  • „Confiscarea politică a manifestaţiei de către Simion”


Realitatea Plus: acuze la adresa lui Victor Ponta și Sebastian Ghiță

Realitatea Plus a lansat o serie de atacuri la adresa lui Victor Ponta, pe care îl numește pe burtiere „pisicul suveranist” și îl acuză de legături cu Sebastian Ghiță, fondatorul România TV, aflat în prezent în Serbia, fugar al justiției din România. Postul susține că Ponta beneficiază de sprijinul direct al acestuia și că demersurile sunt coordonate în scop electoral.


În ultimele zile, Realitatea Plus a dedicat spații extinse unei investigații despre presupusele afaceri ale familiei Becali și ale omului de afaceri Teia Sponte, în contextul în care Gigi Becali a anunțat public că nu îl mai susține pe George Simion. Omul de afaceri este adesea menționat în materiale cu apelative precum „ciobanul Becali” sau „oierul Becali”.


Printre burtierele afișate de Realitatea Plus se regăsesc:

  • „Misiune-şoc la Ghiţă TV: lipirea lui Ponta de Călin Georgescu”

  • „Penalul Ghiţă joacă murdar pentru Ponta de ziua lui Georgescu”

  • „Huliganii lui Ghiţă vor să dezbine suveraniştii de ziua lui Georgescu”

  • „Minciunile haidamacilor lui Ghiţă, demascate de adevăraţii suveranişti”

  • „Ipocrizie fără margini, suveranistul vopsit îl copiază pe Georgescu”


Context electoral și polarizare mediatică

Conflictul dintre cele două canale reflectă o polarizare tot mai accentuată în spațiul mediatic românesc, în special în perioada preelectorală. Pe fondul tensiunilor dintre diverse tabere politice, posturile de televiziune au devenit platforme de campanie indirectă, promovând anumiți candidați sau orientări politice și atacând virulent oponenții.


În lipsa unor reacții oficiale din partea instituțiilor de reglementare, acest tip de confruntare ridică semne de întrebare cu privire la standardele deontologice în jurnalism și la impactul asupra opiniei publice. Rămâne de văzut dacă Consiliul Național al Audiovizualului va interveni pentru a sancționa eventuale abateri de la legislația în vigoare privind discursul audiovizual în context electoral.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!