PwC: Sub jumătate dintre companii se consideră pregătite pentru noile cerințe fiscale globale

Bogdan Chirea
0


Doar 43% dintre organizațiile la nivel global afirmă că sunt pregătite să răspundă noilor obligații fiscale, precum Pilonul II, care, potrivit sondajului Global Reframing Tax Survey 2025 realizat de PwC, este perceput ca având impact semnificativ asupra afacerilor de către 91% dintre respondenți.


Totodată, 95% dintre companii recunosc existența unui deficit de competențe în zone critice precum expertiza fiscală specializată, inteligența artificială și analiza datelor, ceea ce accentuează presiunea asupra departamentelor de fiscalitate, aflate în plină transformare.


„Rezultatele sondajului arată clar că departamentele care gestionează taxele se confruntă cu obligații de conformare din ce în ce mai sofisticate. În acest context, este esențială investiția în resurse, tehnologie și dezvoltarea abilităților echipelor pentru ca fiscalitatea să își poată asuma rolul strategic în cadrul organizațiilor”, a explicat Ruxandra Târlescu, Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică la PwC România.



Cu toate acestea, doar 32% dintre companii declară că investesc în formarea angajaților, iar 29% își extind echipele prin recrutări. În schimb, 80% dintre organizații intenționează să externalizeze activități fiscale în următorii trei ani, în principal pentru a accesa expertiză tehnologică, în analiza datelor și conformitate ESG.


Îmbunătățirea calității datelor este identificată ca prioritate pentru 47% dintre respondenți, în timp ce 43% vizează o abordare fiscală mai proactivă, iar 42% consideră necesară dezvoltarea capacităților de analiză a datelor.


Tehnologiile emergente, în special GenAI și automatizarea, devin tot mai relevante: 56% dintre organizații raportează deja beneficii, iar peste 80% estimează că GenAI va juca un rol important în planificarea și strategia fiscală în următorii trei ani.

Sondajul PwC a inclus răspunsuri din partea a 1.205 directori din 47 de țări și subliniază importanța integrării funcției fiscale în strategia digitală a companiilor, ca mijloc de creștere a valorii și reducere a riscurilor.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!